Εκδήλωση για το Ούζο

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 και στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της ένωσης μας διοργανώθηκε στην εταιρία Β. Σ Καρούλιας, σεμινάριο για τα μέλη μας με θέμα το Ούζο.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου έγινε εκτενής αναφορά στην παραγωγική διαδικασία του ούζου που εφαρμόζεται από την εταιρία Ούζο Πλωμαρίου – Ισιδώρου Αρβανίτου. Η παρουσίαση έγινε με την υποστήριξη video και power point.

Ακολούθησε φαγητό με μεζεδάκια που συνοδεύουν το ούζο και 4 τυχεροί μετά από κλήρωση κέρδισαν ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις στο Πλωμάρι για να ζήσουν από κοντά τον Ελληνικό μύθο.

Οι τυχεροί της κλήρωσης ήταν οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

1) Ανθίδης Κυριάκος

2) Γιαννόπουλος Νικόλας

3) Μανωλόπουλος Χρήστος

4) Ρεμιγιάκης Βασίλης

Το σεμινάριο παρακολούθησαν 32 οινοχόοι, μέλη μας και είχε ιδιαίτερα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το Ούζο

Το Ούζο είναι ένας εξελιγμένος απόγονος των αποσταγμάτων στεμφύλων και άλλων ζυμωμένων σακχαρούχων πρώτων υλών. Κατατάσσεται στη γενική κατηγορία των ανίς (anis), των αλκοολούχων ποτών με άρωμα ανίσου. Τέτοιο άρωμα δίνουν ο γλυκάνισος, ο αστεροειδής άνισος και ο μάραθος. Η βασική διαφορά του Ούζου από άλλα ποτά με άρωμα γλυκάνισου είναι ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης που διαφέρει από τους υπόλοιπους. Η παραγωγή του Ούζου γίνεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα (κατοχυρώθηκε και επίσημα το 1989), για αυτό και το Ούζο θεωρείται το εθνικό ποτό της χώρας μας

Τα ίχνη του Ούζου χάνονται στους αιώνες. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαιότητα. Κάποιοι λένε είναι προϊόν των νεότερων χρόνων. Η ιδιαίτερη ονομασία του πάντως φαίνεται να προήλθε στα μέσα του 19ου αιώνα από την παραφθορά του όρου «Uso» που σημαίνει «προς χρήση».

Το όνομα αυτό πιθανόν να προέρχεται από την ιταλική έκφραση «Uso di Massalia» που σημαίνει «για χρήση στη Μασσαλία», καθώς, ακολουθώντας τους δρόμους των κουκουλιών, η Μασσαλία έγινε από τους πρώτους προορισμούς εξαγωγών. Με σιγουριά γνωρίζουμε πως η παραγωγή του Ούζου στη Λέσβο έγινε πιο εντατική από το 19ο αιώνα και μετά.

Ένας εξαιρετικής ποιότητας γλυκάνισος από το χωριό Λισβόρι, η μαστίχα της γειτονικής Χίου, διάφορα άλλα μυρωδικά βότανα της Λεσβιακής γης και η άριστη γνώση της τέχνης της απόσταξης θα δώσουν στο Ούζο τη μοναδική ποιότητά του. Για τους λόγους αυτούς αλλά και για πολλούς ακόμα, η Λέσβος διεκδίκησε επάξια τον τίτλο του τόπου καταγωγής του Ούζου• ιδιαίτερα το Πλωμάρι, έγινε γνωστό για την παραγωγή μερικών από τα πιο ιδιαίτερα και περιζήτητα Ούζα.

017ccdfeb4 88323039cc

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Πλωμάρι

Το Πλωμάρι δε θεωρείται τυχαία η πατρίδα του Ούζου. Στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Ευρώπης, με τους απόηχους του Βυζαντίου να σβήνουν στις παραλίες του και τα αρώματα της Ανατολής να μεθούν τον ουρανό του, το Πλωμάρι μυήθηκε από παλιά στην τέχνη του Ούζου.

Οι κάτοικοί του, ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες ναυτικοί και έμποροι, ήταν μία εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής.

Ο νησιώτικος χαρακτήρας τους έδεσε με το δυνατό μυρωδάτο ποτό που τους ταξίδευε μακριά όταν δεν ταξίδευαν με τα καράβια τους.

Η γεωγραφική θέση του νησιού, η θάλασσα και το πλούσιο έδαφος επέτρεψε στους ντόπιους παραγωγούς να φτιάξουν Ούζο εξαιρετικής ποιότητας. Ο γλυκάνισος από το γειτονικό Λισβόρι θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο, ενώ ο ποταμός Σεδούντας δίνει στο Ούζο το κρυστάλλινο νερό του.

Τα υλικά αυτά, μαζί με τα αρωματικά που αναζήτησε στην άκρη της γης, ανακάτεψε ο Ισίδωρος σε ένα χάλκινο άμβυκα το 1894, δημιουργώντας την περίφημη μυστική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με τη χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα, περιέχει: μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, γλυκάνισο Λισβορίου, μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδές, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της Λεσβιακής γης και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου. Η αναλογία των παραπάνω συστατικών είναι μυστική, όπως και η συνταγή που μας άφησε κληρονομιά ο Ισίδωρος.

Η παραγωγή του αποστάγματος, που είναι μία πραγματική ιεροτελεστία, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη δημιουργία της ιδανικής γεύσης, διαρκεί 9 ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε: «όσο πιο αργά γίνεται, τόσο καλύτερο απόσταγμα έχουμε». Κατά τη διάρκεια της απόσταξης ξεκινά ο βρασμός, οι ατμοί ψύχονται και το υγρό της συμπύκνωσης οδηγείται σε ένα δοχείο. Η απόσταξη εξακολουθεί να γίνεται σε χειροποίητους χάλκινους αποστακτήρες, τους άμβυκες, που θεωρείται πλέον η σωστή μέθοδος παραγωγής.

Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος –το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης– απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό μέρος, αυτό που χαρακτηριστικά ονομάζεται η καρδιά του Ούζου.

Έτσι, με την ιδιαίτερη αυτή διαδικασία παραγωγής και τη μυστική συνταγή του Ισίδωρου, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεχωρίζει με την παραδοσιακή γεύση του και το μοναδικό άρωμα.

Πώς πίνεται το Ούζο

Μπροστά σε ένα μικρό πιάτο με λίγους μεζέδες, το Ούζο έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο για
να το απολαύσετε. Οι κανόνες που ακολουθούν, χωρίς να είναι δεσμευτικοί, αποτελούν μέρος αυτού που στην Ελλάδα ονομάζουμε «τελετουργία του Ούζου».

Κανόνας 1ος: Πρόσωπο με πρόσωπο. Γιατί η ώρα του Ούζου δεν είναι ώρα φαγητού. Είναι η ώρα της παρέας.

Kανόνας 2ος: Tα ετερώνυμα έλκονται. Oι γεύσεις που συνοδεύουν το Ούζο είναι συγκρουόμενες και επιθετικές. Ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, με το Ούζο πάντα να επικρατεί ανάμεσά τους.

Kανόνας 3ος: Ένας για όλους και όλοι για έναν. Ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. O μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση και όχι για να μας χορτάσει.

Κανόνας 4ος: Πάντα με παρέα. Με νερό ή με πάγο το Ούζο είναι πάντα καλύτερο από σκέτο. Ο πάγος δίνει στο Ούζο τη σωστή θερμοκρασία, ενώ με την προσθήκη νερού το Ούζο αποκτά το χαρακτηριστικό θόλωμα που όλοι αγαπάμε. Και μία λεπτομέρεια που είναι καλό να γνωρίζουμε: για την αποφυγή δημιουργίας κρυστάλλων, καλό είναι να προστίθεται πρώτα το νερό και στη συνέχεια ο πάγος.