14ος Διαγωνισμός Οινοχόων Ευρώπης & Αφρικής 2017

Την εβδομάδα 8-13 Μαΐου, βρέθηκα στην Αυστρία και συγκεκριμένα στην Βιέννη, για να παρακολουθήσω τον 14ο Διαγωνισμό Οινοχόων Ευρώπης & Αφρικής 2017. Ήταν η δεύτερη διοργάνωση που παρακολούθησα από κοντά, ένα χρόνο μετά τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Αργεντινή.

Οι 37 υποψήφιοι από 34 Ευρωπαϊκές και 3 Αφρικανικές χώρες, έλαβαν τις θέσεις τους νωρίς το πρωί της Τρίτης με ένα πολύ δύσκολο γραπτό ερωτηματολόγιο μπροστά τους. Στην αίθουσα, υπήρχαν και δύο δικοί μας άνθρωποι, ο Λευτέρης Κανδύλης, καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2015 και ο Γιώργος Λουκάκης, καλύτερος Κύπριος Οινοχόος για το 2015, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα. Η επόμενη δοκιμασία ήταν μια τυφλή οργανοληπτική δοκιμή δύο κρασιών και τριών αποσταγμάτων σε μαύρα ποτήρια και στη συνέχεια ένα απαιτητικό task service, με χρόνο μόνο 2’ λεπτών, που ήταν ο καταλύτης για το ποιοι υποψήφιοι πέρασαν στα ημιτελικά.

Πριν προχωρήσω στο κομμάτι των semifinals, θα ήθελα να επισημάνω την έμφαση που έδωσε η οργάνωση της Αυστριακής ένωσης Sommelier, με καθημερινά επιμορφωτικά ταξίδια, σεμινάρια και δείπνα, με σκοπό την εκπαίδευση μας στον Αυστριακό αμπελώνα. Το αποκορύφωμα, ήταν η βόλτα με πλοίο στον ποταμό Δούναβηob_810d1d_img-7115 από την περιοχή Krems προς το Wachau και πίσω, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με όλους τους παραγωγούς του Wachau να συμμετέχουν και να μας προσφέρουν απλόχερα πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για την περιοχή.

Επιστρέφοντας πίσω στον διαγωνισμό, είχαμε τη χαρά να πανηγυρίσουμε την είσοδο του Λευτέρη στα ημιτελικά, κάτι που αποτελεί από μόνο του μια τεράστια επιτυχία για τον ίδιο, όσο και για την Ελληνική ένωση.

Τα ημιτελικά, ξεκίνησαν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινού. Η διαδικασία στην αρχή ήταν παρόμοια με τα προκριματικά, ένα ερωτηματολόγιο, πολύ πιο δύσκολο από το προηγούμενο ήρθε στα χέρια των υποψηφίων, η επόμενη δοκιμασία, ήταν η τυφλή δοκιμή δύο ερυθρών κρασιών και δύο αποσταγμάτων. Αυτό που άλλαξε, ήταν οι πρακτικές δοκιμασίες, service αφρώδους και άνοιγμα λευκού κρασιού, συνδυασμός δύο τυφλών αποσταγμάτων με φαγητό, αλλά και ένα έξτρα task όπου ο οινοχόος καλούταν μέσα σε 2’ λεπτά να μιλήσει με ένα πελάτη και να ικανοποιήσει τα θέλω του. Η τελική δοκιμασία του ημιτελικού, έγινε μπροστά στα μάτια του κοινού, τετρακοσίων και πλέον ανθρώπων, με τους κριτές να ζητούν από τους διαγωνιζόμενους να ανοίξουν μια Magnum φιάλη ερυθρού κρασιού, να την μεταγγίσουν και να την μοιράσουν σε δεκαπέντε ποτήρια στην ίδια στάθμη, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στο προηγούμενο ποτήρι και με στόχο η καράφα στο τελευταίο ποτήρι να είναι άδεια.

Πριν περάσουμε στον τελικό, είναι άξιο αναφοράς, ότι το διάβασμα, οι θυσίες, ο χρόνος και πάνω απ’ όλα η ψυχολογική κούραση, όλων τον υποψηφίων ανεξάρτητα της θέσης που κατέκτησαν, είναι αξιοθαύμαστη. Θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι η προετοιμασία για έναν τέτοιο διαγωνισμό, κρατάει χρόνια και σίγουρα και το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και είναι μια τρομακτική επένδυση για έναν διαγωνιζόμ18402568_1669338626413179_6263625894954083595_nενο.

Πίσω στον διαγωνισμό, η ημέρα του τελικού ήταν αγχωτική για όλους όσους βρισκόμασταν στην αίθουσα. Κανείς δεν ήξερε τα αποτελέσματα, τα οποία πάντα ανακοινώνονται πάνω στη σκηνή, έτσι ώστε να μην προλάβουν οι διαγωνιζόμενοι να προετοιμαστούν ψυχολογικά. Η μεγάλη ώρα είχε φθάσει και ο Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Gerrard Basset, ανακοίνωσε προς έκπληξη όλων μας ότι οι φιναλίστ του τελικού θα είναι τέσσερις και όχι τρείς όπως είναι συνήθως(έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν). Οι φιναλίστ ήταν οι David Biraud, Piotr Pietras, Raimonds Tomsons και Julia Scavo, εκπροσωπόντας την Γαλλία, Πολωνία, Λετονία και Ρουμανία αντίστοιχα.

Ο τελικός ξεκίνησε και τελείωσε με ομαδικά task, που είχαν να κάνουν με γνώση και το πρακτικό service. Στην συνέχεια ο κάθε διαγωνιζόμενος, εξετάστηκε σε γνώσεις που έχουν να κάνουν με την γαστρονομία, την διόρθωση μίας λάθος λίστας κρασιών, το food & wine pairing με την επιλογή κρασιών ή αποσταγμάτων από διαφορετική χώρα, περιοχή και ποικιλία, τα οποία θα ήταν ο κατάλληλος συνδυασμός με ένα menu φαγητού που τους δόθηκε. Τα πρακτικά κομμάτια όπως η μετάγγιση ενός ερυθρού κρασιού, η γευσιγνωσία και αναγνώριση κρασιών και αποσταγμάτων, είναι διαδικασίες που καθόρισαν τον νικητή.

Μετά από μια εμφάνιση σεμιναριακού επιπέδου ο Λετονός Raimonds Tomsons, κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Οινοχόου Ευρώπης & Αφρικής για το 2017, με τον Piotr Pietras από την Πολωνία να ακολουθεί στη 2η θέση, τη Julia Scavo από τη Ρουμανία στην 3η θέση και τον Γάλλο David Bireau να συμπληρώνει την τετράδα. Ο δικός μας Λευτέρης Κανδύλης, μετά από ένα πολύ ανταγωνιστικό ημιτελικό, κατέκτησε την αξιοζήλευτη 10η θέση, που είναι η μεob_72f9e7_mse-2017-vienne-2γαλύτερη επιτυχία της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Κάπου εδώ θα ήθελα να αναφέρω, ότι η σκηνή των Sommelier αλλάζει και είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο στους τελευταίους δύο διαγωνισμούς από τον Οινοχόο παλιάς κοπής στον Sommelier της νέας γενιάς και αυτή η αλλαγή είναι κάτι που αντανακλά και φαίνεται όχι μόνο στους διαγωνισμούς αλλά και στην καθημερινή εργασία τους. Ο επόμενος παγκόσμιος διαγωνισμός οινοχόων είναι το 2019, στην όμορφη Αμβέρσα του Βελγίου, δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ θα είμαι σίγουρα εκεί.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση