Οινοχόοι: Συνδυασμός τυρί & κρασί

Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον λαμπερό υπαίθριο χώρο της εταιρείας Provence Deli, μια γευστική δοκιμή τυριών της Provence Deli που συνδυάστηκαν ‘τυφλά’ με κρασιά και μπύρες, υπό την καθοδήγηση του Άρη Σκλαβενίτη, καλύτερος Οινοχόος για το 2019. Οι συνδυασμοί βαθμολογήθηκαν από τους 14 Οινοχόους και 1 influencer, τα αποτελέσματα των οποίων θα βρείτε παρακάτω!

Ήταν μια μοναδική εμπειρία που όλοι απολαύσαμε!

 

Flight 1 Κατσικίσια τυριά

Rocamadour, Κατσικίσιο, Φρέσκο, Γαλλία

Tommette de Chevre

&

Cuvèe Monsigniori 2017, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη / Αίολος

Ντρούμο 2017, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Φλώρινα / Καρούλιας

Quintaluna 2017, Verdejo, Vides Y Vinos Ossian, Castilla Y León / Jeroboam

Les Baronnes 2018, Sauvignon Blanc, Henri Bourgois, Sancerre / Oenocosmos

 

Το Rocamadour, ένα φίνο κατσικίσιο τυρί ταίριαξε εξαιρετικά με το Cuvèe Monsigniori 2017, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη, με το Les Baronnes 2018, Sauvignon Blanc, Henri Bourgois, Sancerre και τη λιπαρότητα του Quintaluna 2017, Verdejo, Vides Y Vinos Ossian, Castilla Y León. Με το Ντρούμο 2017, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Φλώρινα, o συνδυασμός ήταν ενδιαφέρων, με το κρασί να είναι ελαφρώς πιο έντονο.

Αντίθετα το ο συνδυασμός του Tommette de Chevre με το Les Baronnes 2018, Sauvignon Blanc, Henri Bourgois ήταν ο καλύτερος του συγκεκριμένου flight ενώ ακολουθεί ο συνδυασμός με το Ντρούμο 2017, Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το Quintaluna 2017, Verdejo, Vides Y Vinos Ossian, Castilla Y León χρειαζόταν περισσότερη οξύτητα για να σταθεί δίπλα στο τυρί και το Cuvèe Monsigniori 2017, Κτήμα Αργυρού αν είχε έναν πιο λιπαρό χαρακτήρα θα ισορροπούσε με τον μαλακό, κρεμώδη χαρακτήρα του τυριού.

 

Flight 2 Λευκά και κίτρινα μεσαίας έντασης

Morbier, Αγελαδινό, Φρέσκο, Γαλλία

Manchego, Πρόβειο, Παστερίωσης, Ισπανία

&

Clos des Capucins 2018, Pinot Gris, Domaine Weinbach, Alsace, Γαλλία / Oenocosmos

Αρετή 2011, Αγιωργίτικο, Κτήμα Βιβλία Χώρα Παγγαίο / Βιβλία Χώρα

Bourgogne 2017, Pinot Noir, Olivier Leflaive / Jeroboam

Chiarandà 2016, Chardonnay, DonnaFugata, Sicily / Jeroboam

 

Το Morbier (ημίσκληρο, με σώμα από ξηρούς καρπούς και νότες από γήινα αρώματα) έγινε το απόλυτο ταίρι με το Chiarandà 2016, Chardonnay, DonnaFugata ενώ ακολούθησε ο συνδυασμός με το Bourgogne 2017, Pinot Noir, Olivier Leflaive, που έκανε πιο δροσερό τον συνδυασμό. Η στάχτη που περιέχει στο εσωτερικό του, έδωσε ένα επιπλέον χαρακτήρα παλαίωσης όπου θα ήθελε ιδανικά δίπλα του μια παλαιότερη χρονιά του Clos des Capucins 2018, Pinot Gris, Domaine Weinbach, ενώ με το Αρετή 2011, Αγιωργίτικο, Κτήμα Βιβλία Χώρα, έκανε τις τανίνες του πιο αιχμηρές αν και ταίριαξε αρμονικά με το παλαιωμένο αρωματικό προφίλ του κρασιού.

Το Manchego (αρώματα κεχριμπαριού, δυνατό και πικάντικο, κλασικό πρόβειο τυρί της Ισπανίας) άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν συνδυάστηκε με τα Clos des Capucins 2018, Pinot Gris, Domaine Weinbach & Bourgogne 2017, Pinot Noir, Olivier Leflaive. Ακολούθησαν οι συνδυασμοί με τα Αρετή 2011, Αγιωργίτικο, Κτήμα Βιβλία Χώρα & Chiarandà 2016, Chardonnay, DonnaFugata.

 

Flight 3 Τυριά ‘πλυμένης κρούστας’ ισχυρής έντασης

Munster, Αγελαδινό, Φρέσκο, Γαλλία

Camembert, Αγελαδινό, Φρέσκο, Γαλλία

Μont d’ Or, Αγελαδινό, Φρέσκο, Γαλλία

&

Orange 2018, Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, Anatolikos Vineyards, Ξάνθη / Αίολος

Cuvèe de Comtes Gewurztraminer 2008, Léon Beyer, Alsace / Deals

Tripel Κarmeliet, Βέλγιο / Deals

Καπνιστός 2017, Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, Οινοποιείο Δαλαμάρα / Oenocosmos

Η απόλυτη ομοφωνία των flights!

Το Munster (το πλέον γνωστό από τα “βρωμερά” τυριά της Γαλλίας), το Camembert αλλά και το Mont dOr (ελαφρώς όξινο και πικρό) μας εξέπληξαν όλους ευχάριστα όταν τα απολαύσαμε με την μπύρα Tripel Κarmeliet διότι έσβησε αυτή η ‘έντονη, πικάντικη και αλμυρή’ χαρακτηριστική γεύση τους, ενώ πολύ πετυχημένος και αναμενόμενος ήταν κ ο συνδυασμός τους με το Cuvèe de Comtes Gewurztraminer 2008, Léon Beyer όπου η γλύκα και το έντονο άρωμα του κρασιού ισορρόπησε την ισχυρή προσωπικότητα τους. Ιδανικότερα το Cuvèe de Comtes Gewurztraminer 2008, Léon Beyer ταίριαξε με το Mont d’ Or. Το Orange 2018, Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, Anatolikos Vineyards, έδεσε αρωματικά και σε θέμα γλύκας με τα τυριά, αλλά ο επιθετικός χαρακτήρας του πέρασε πάνω από το Camembert. Η ένταση και ο όγκος του Καπνιστός 2017, Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, Οινοποιείο Δαλαμάρα, πέρασε πάνω και από τα 3 τυριά του flight.

 

        Flight 4 Μπλε τυριά

Erborinato, Κατσικίσια, Παστεριωμένο, Ιταλία

Toma Blue Alle Erbe, Αγελαδινό, Παστερίωσης, Γαλλία

&

LBV 2014, Τ. Nacional-Τ. Franca, Quinta de Pessegeiro, Douro / Jeroboam

Samos Nectar 2012, Μοσχάτο Λευκό, ΕΟΣ Σάμου / Ελληνικά Κελάρια

La Trappe Trappist Quandruppel, Βέλγιο /  Deals

Tawny Niepoort, Τ. Nacional-T. Franca, Douro / Oenocosmos

Το Erborinato (κατσικίσιο γάλα, μύκητας μπλε τυριού και κρεμώδης υφή) συνδυάστηκε σε απόλυτη αρμονία με το Samos Nectar 2012, Μοσχάτο Λευκό, ΕΟΣ Σάμου, αποτελώντας μάλιστα τον καλύτερο συνδυασμό όλων των flights! Η αλμύρα και η υψηλή οξύτητα του τυριού χρειάζεται την ωριμότητα αλλά και την γλύκα ενός παλαιωμένου γλυκού κρασιού. Εντυπωσιακό ταίριασμα ήταν και με το port LBV 2014, Τ. Nacional-Τ. Franca, Quinta de Pessegeiro, Douro αλλά και την μπύρα La Trappe Trappist Quandruppel, ενώ ο συνδυασμός του με το Tawny Niepoort, Τ. Nacional-T. Franca, Douro, έδωσε μια αίσθηση στάχτης και έντονο καυτερό χαρακτήρα.

Το Toma Blue Alle Erbe (έντονα φυτικός χαρακτήρας), απογειώθηκε και με τα 3 γλυκά κρασιά του flight με το port Tawny Niepoort, Τ. Nacional-T. Franca να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων. Η μπύρα La Trappe Trappist Quandruppel, χρειαζόταν περισσότερη γλύκα, όγκο και ένταση να σταθεί δίπλα στα γευστικά και αρωματικά στοιχεία του τυριού.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση